K čomu slúži mužom ranná erekcia, záhada stará ako ľudstvo samo.

 

Je to vedecká záhada staršia ako 100 rokov. Prevažná väčšina mužov sa ráno prebúdza s erekciou, teda ak netrpí nejakou poruchou tohto mechanizmu. Dodnes ale aj tak presne nevieme, prečo ... Ale vedci už sú na stope a hypotéz majú naraz niekoľko.

K erekciám dochádza u mužov počas spánku niekoľkokrát za noc - priemerne k štyrom, behom jedného spánkového cyklu. Prvýkrát to muži zažijú ešte v matkinej maternici, takže rozhodne nemôže ísť o nejaký sexuálny fenomén spôsobený erotickými snami, mechanizmus je to zjavne oveľa starší a zložitejší. A len pre zaujímavosť: u žien zase dochádza (trochu menej často) v spánku k erekcii klitorisu ...

Biológovia zistili, že všetky ranné erekcie vznikajú v REM fáze spánku. Ide o časť spánku, ktorá sa ľahko spozná podľa rýchlych pohybov zatvorených očí. Neuróny v mozgu majú počas nej rovnakú aktivitu ako počas bdenia, naopak sú zablokované niektoré neurotransmitery.

"
U dospelého človeka predstavuje REM fáza asi 90-120 minút, teda asi 20-25% doby spánku. Tento podiel klesá s vekom; u novorodencov tvoria plných 80%. Počas typického spánku vojde spiaci človek do tejto fázy v priemere päťkrát a doba, po ktorú v nej zostane, je spočiatku len niekoľko minút, ale s každým ďalším prechodom trvá dlhšie a dlhšie. Je vedecky dokázané, že väčšina snov, ktoré si subjekt podrobne a živo pamätá, prebieha práve v tejto fáze spánku. "(Wiki)

Kto za to môže

Jedna teória hovorí, že počas REM fázy sa vypínajú oblasti zodpovedné za aktiváciu noradrenalínu - a tie sú spojené s penisom, respektíve s potláčaním jeho aktivity. A keď sa tomu nezabráni, tak k erekcii vďaka vyšším hladinám testosterónu v organizme určite dôjde.

 Ďalšia hypotéza pracuje s verziou, že za ranné erekcie môže oxid dusnatý. Ten je v tele zodpovedný za rozširovanie ciev - čo s erekciou penisu logicky súvisí. Ukazuje sa, že práve v REM fáze spánku sa táto chemická látka uvoľňuje do organizmu - a môže teda v dôsledku prispieť k rannej erekcii ...

Tak to by sme mali príčiny - asi hrajú rolu všetky vyššie menované faktory súčasne. Ale čo účel? Naozaj je ranná erekcia len vedľajším účinkom rôznych chemických procesov v mozgu? A nedokáže to už príroda nejako zužitkovať?

Mnoho súčasných biológov tvrdí, že pochopiteľne dokáže. Nočné a ranné erekcie pokladajú predovšetkým za posilňovanie - akési cvičenie pre penis a jeho schopnosť ďalších erekciou, ktoré už majú zmysel pre rozmnoženie druhu ...

A ešte jedna zaujímavá teória na záver: podľa jednej kanadskej štúdie má nočné erekcie zabrániť mužom v pomočovaní ...

erekcia som chlap

 

Vytvorte si vlastnú webstránku zadarmo s redakčným systémom WebJET Cloud.

Zobraziť plnú verziu stránky